Gå till innehåll

 

 

Information till fastighetsägare vatten- och avloppstjänster som tillhandahålls av Glanvatten AB

Inledning

Nedan följer information till fastighetsägare.

Huvudman för VA-anläggningen

Huvudman för VA-anläggningen är Glanvatten AB.

Verksamhetsområde

Huvudmannens vatten- och avloppstjänster bedrivs inom ett fastställt geografiskt område, verksamhetsområdet. Uppgift om verksamhetsområdet finns hos huvudmannen.

Vad ingår i VA-anläggningen?

I VA-anläggningen ingår vattenverk, avloppsreningsverk, ledningsnät, reservoarer och pumpstationer samt andra anordningar, som krävs för att VA-anläggningen ska fungera på avsett sätt.

Vad ingår i fastighetsägarens VA-installation?

Med en fastighets VA-installation menas de ledningar som för fastigheten dragits från anslutningspunkten. I installationen ingår även anordningar, t.ex. tappventiler och tvättställ, som anslutits till en sådan ledning. En VA-installation ingår inte i VA-anläggningen.

Juridisk ansvarsfördelning

Den juridiska ansvarsgränsen mellan huvudmannens och fastighetens VA-installation går i anslutningspunkten. Med anslutningspunkten menas den punkt där anslutning av fastighetens ledningar till VA-anläggningen ska ske eller har skett.

Kostnadsfördelning

Huvudmannen svarar för alla arbeten och kostnader för VA-anläggningen. Fastighetsägaren svarar för alla arbeten och kostnader för VA-installationen.

Anordning som behövs endast för en eller några få fastigheter, t.ex. anordning för tryckstegring av vatten eller pumpning av avloppsvatten, bekostas av vederbörande fastighetsägare om inte huvudmannen bestämt annat.

Anslutningsspunktens lägen

För varje typ av ledning som skall anslutas till VA-anläggningen, t.ex. för vatten, spillvatten och dagvatten, upprättas en egen anslutningspunkt. Dessa ligger vanligtvis nära varandra och vanligen i fastighetens omedelbara närhet, ca 0,3 m utanför fastighetsgräns, men huvudmannen kan också ha meddelat annat läge.

I normalfallet bestäms läget i samråd mellan huvudmannen och fastighetsägaren. I de fall fastighetsägaren inte i tid anmäler sina eventuella önskemål till huvudmannen, får han acceptera det läge som huvudmannen fastställt.

När uppgift om anslutningspunktens lägen lämnas för fastighet som ännu inte anslutits, anges normalt för samtliga servisledningar dimension och planläge samt för avloppsserviser även höjdläge.

I fråga om dagvatten från fastighet kan det ibland förekomma att sådant vatten får avledas till VA-avloppsanläggningen utan att fastigheten försetts med en särskild servisledning för detta ändamål. Anslutningspunkten kan sålunda inte upprättas i detta fall och meddelas fastighetsägaren. Huvudmannen måste emellertid ha vidtagit särskilda åtgärder för sådan avledning och ha underrättat fastighetsägaren om detta.

Anmälan om anslutning

Fastighetsägare ansluter till VA-anläggningen genom att ingå avtal om anslutning till Glanvattens VA-anläggning. Har fastighetsägaren rätt att använda anläggningen, drar huvudmannen fram ledningar till anslutningspunkten för vatten och avlopp. Huvudmannen bestämmer efter samråd med fastighetsägaren ledningarnas antal, dimensioner, lägen och utförande.

Anslutning av två eller flera fastigheters VA-installationer till anläggningen i en gemensam anslutningspunkt för fastigheterna kan beviljas om huvudmannen bedömer att det finns särskilda skäl för en sådan lösning. Avtal om detta träffas i sådana fall med huvudmannen. En förutsättning för att en gemensam anslutningspunkt ska beviljas är ofta att fastigheterna bildat en gemensamhetsanläggning.

Huvudmannen medger anslutning av fastighetens VA-installation till VA-anläggningen när anläggningsavgiften är betald. Huvudmannen har rätt till det tillträde på en fastighet som behövs för att han skall kunna undersöka en VA-installation och dess användning innan VA-installationen kopplas till den VA-anläggningen eller annars när det behövs för att huvudmannen skall kunna fullgöra sina skyldigheter.

Huvudmannen själv behöver nödvändigtvis inte göra anslutningen, utan detta kan efter huvudmannens medgivande överlåtas till fastighetsägarens entreprenör, förutsatt den senare har ett system för kvalitetssäkring för denna typ av arbete

Vattenmätare

Vattenförbrukningen hos fastighetsägare fastställs genom mätning, om inte huvudmannen bestämmer annat. Huvudmannen tillhandahåller och installerar vattenmätaren och är dess ägare. Fastighetsägaren är skyldig att upplåta plats för mätaren samt lämna huvudmannen tillträde till fastigheten när denne vill kontrollera, ta ned eller sätta upp vattenmätaren.

Vattenmätares plats ska vara godkänd av huvudmannen, som har rätt att kostnadsfritt disponera platsen och ensam har befogenhet att sätta upp, ta ned, kontrollera, justera, underhålla samt till- och frånkoppla mätaren. För dessa åtgärder liksom för avläsning ska fastighetsägaren lämna huvudmannen fritt och obehindrat tillträde till mätaren. Har avsättning för mätare utförts innan placeringen godkänts av huvudmannen, är fastighetsägaren, om huvudmannen så kräver, skyldig att svara för och bekosta flyttningen av avsättningen så att mätarens plats kan godkännas av huvudmannen.

Om det misstänks att mätaren visar fel, låter huvudmannen undersöka mätaren, om huvudmannen tycker det är nödvändigt eller om fastighetsägaren begär det. Undersökningen ska bekostas av fastighetsägaren, om han begärt undersökningen och mätaren godkänns. I annat fall bekostar huvudmannen undersökningen.

Vid undersökning av mätaren bestäms felvisningen i två kontrollpunkter enligt SWEDACs föreskrifter om vatten- och värmemätare.

Kan mätfelets storlek inte bestämmas eller har mätaren inte fungerat, har huvudmannen rätt att uppskatta förbrukningen.

Fastighetsägare som inte godtar huvudmannens beslut efter genomförd undersökning eller huvudmannens uppskattning av förbrukningen, kan begära rättslig prövning av frågan hos Statens va-nämnd.

Fastighetsägare ska vårda vattenmätaren väl och skydda den mot frost och åverkan samt mot återströmning av varmvatten och annan skadlig värmepåverkan. Om så inte sker och mätaren skadas, ska fastighetsägaren ersätta huvudmannen kostnaden för att åtgärda eller byta mätaren.

Fastighetsägare som önskar att vattenmätaren tillfälligt tas ned på grund av frostrisk eller annan orsak ska anmäla detta till huvudmannen, som mot ersättning tar ned och åter sätter upp mätaren.

Avloppsvatten

Huvudmannen är skyldig att ta emot avloppsvatten från anslutna fastigheter inom verksamhetsområdet om inte behovet kan tillgodoses bättre på annat sätt.

Avloppsvattnets beskaffenhet

Huvudmannen är inte skyldig att ta emot spillvatten vars innehåll i ej oväsentlig mån avviker från hushållsspillvattens. För att få släppa ut sådant spillvatten krävs särskilt avtal med huvudmannen. Huvudmannen är inte heller skyldig att ta emot avloppsvatten om behovet av avledning kan tillgodoses bättre på annat sätt.

Värmeuttag ur avloppsvatten får inte ske så att temperaturen i utsläppt avloppsvatten underskrider temperaturen i det av huvudmannen levererade dricksvattnet.

Fastighetsägare är skyldig att till huvudmannen anmäla verksamhet som kan inverka på avloppsvattnets sammansättning.

Industrier måste samråda med huvudmannen

Fastighetsägare som använder eller avser att använda Glanvattens avloppsanläggningen och som avser att ansöka om prövning av avloppsutsläpp enligt miljölagstiftningen ska samråda med huvudmannen.

Anslutning av dränvatten till avloppsanläggningen

Vid nybyggnad måste bestämmelserna i Boverkets byggregler följas. Innebörden av dessa bestämmelser är att dränvatten från byggnad inte får avledas till avloppsledning, i vilken uppdämning kan förekomma. Uppdämning innebär att en ledning går full och att den fria vattenytan kan stiga i anslutande ledningar. Ställs från huvudmannen kravet att dränvatten ska avledas till dagvattenledning, innebär detta i många fall att dränvatten från byggnader, i första hand sådana med källare, inte kan avledas med självfall. Dagvattenledningar är nämligen normalt dimensionerade så att uppdämning i ledningarna förekommer vid häftigare regn. Den praktiska konsekvensen blir därför att vissa byggnader inte kan förses med källare eller att dränvattnet måste pumpas eller avledas till LOD-anläggning.

Anmäl ändringar

Fastighetsägare ska på begäran lämna huvudmannen underlag för avgiftsberäkning. Dessutom ska fastighetsägare självmant anmäla sådan ändring av VA-installationen eller annat förhållande, som enligt taxan kan ha betydelse för avgiftsberäkningen.

Vattenavstängning

Har fastighetsägare försummat att betala VA-avgift eller i övrigt försummat sina skyldigheter enligt de allmänna bestämmelserna och är försummelsen väsentlig, har huvudmannen rätt att stänga av vattentillförseln till fastigheten. Avstängning kan ske om rättelse inte kunnat åstadkommas genom skriftlig uppmaning och avstängningen inte medför olägenhet för människors hälsa.

Fastighetsägaren ska till huvudmannen betala avgift enligt taxa för såväl avstängning som återanslutning.

Risk för källaröversvämning

I hus med källare, särskilt där källaren har golvbrunn eller annan avloppsenhet, finns alltid risk för källaröversvämning. Vid häftiga regn eller snösmältning kan ledning överbelastas och vatten kan baklänges tränga in i avloppsserviser och upp genom golvbrunnar och förorsaka skador. Vid sidan av översvämningar förorsakade av häftiga regn är stopp i servisledningen den vanligaste skadeorsaken.

Fastighetsägare bör i eget, och i förekommande fall hyresgästers, intresse i största möjliga utsträckning förebygga skador inom fastigheten till följd av uppdämning i ledningsnätet. Följande åtgärder kan förslagsvis vidtas:

  • Placera inte föremål i källaren som är värdefulla och känsliga för fukt
  • Kontrollera att avstängbara golvbrunnar är stängda och att automatiska bakvattenventiler fungerar
  • De golvbrunnar i källaren som inte är avstängbara förses med tätande anordningar eller ersätts med avstängbara brunnar
  • Rörinstallatör kontaktas om misstanke finns att avloppets avstängningsanordningar inte fungerar
  • Kontroll av att regn- och smältvatten leds från byggnaden
  • Nedfarter till garage och andra utrymmen invallas
  • Kontroll av att intern avloppspump fungerar
  • Fastigheten ansluts till alarmeringscentral med larmtjänst

Vattenläcka

Huvudmannen söker regelbundet igenom ledningsnätet för att upptäcka och reparera vattenläckor.

Tipsa oss om misstänkta vattenläckor så ökar vi leveranssäkerheten och får ett tätare ledningsnät som vi alla tjänar på. Telefonnummer finns på Glanvattens hemsida.

Även susande ljud i fastighetens ledningar kan vara tecken på vattenläckage. Läckande kranar, toaletter mm är viktigt att ständigt hålla kontroll på för att slippa betala för dricksvatten som rinner rakt igenom fastigheten utan att nyttjas eller är i behov av rening.

OBS! Läckande kranar, toaletter och dylikt ska inte anmälas till huvudmannen, det är fastighetsägarens ansvar att hålla ordning på fastighetens installation

Riktlinjer för fettavskiljare och fettavfall

Riktlinjerna finns på Finspångs Kommuns hemsida och gäller också för alla fastighetsägare som är anslutna till Glanvattens nät.